Micro İhracat
Mikro/Mini İhracat nedir ? Nasıl Yapılır? Ve Avantajları nelerdir ?
Dünya sürekli değişiyor. Değişimi benimsemek hayatı kolaylaştırır ve bize, yani her birimize yardımcı olur. Mikro ihracat son yıllarda popülerleşen bir ihracat türüdür. Kısacası belli değerler ve belli ağırlıktaki ürünlerin yurt dışındaki farklı ülkelere satışını ifade eder. Mikro ihracat küçük ölçekli işletmelerin genellikle sınırlı miktarlarda ürettikleri ürünlerini yurtdışına satma sürecidir. Bu ihracat şekli girişimciler için küresel pazarda büyüme yeni fırsatlar yaratma potansiyeli sunar.
Kimler mikro ihracat yapabilir ? Şahıs, limited ya da anonim şirketler mikro ihracat yapabilir.
Genel Kural : İhraç edilecek ürün ve hizmetlerin toplam ağırlığı 300KG sınırını, ürünlerin toplam geliri 15.000EUR sınırını aşmamalıdır.
Mikro ihracat yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz;
- Ürün dengeleme : Öncelikle ihracat yapmayı düşündüğünüz ürünü belirleyin. İyi bir pazar araştırması yapın. Hedef pazarınızda ilgi duyulan veya talep gören bir ürün seçmek çok önemlidir. Başarılı bir ihracat için pazar analizi, rakiplerinizi ve hedef kitlenizi belirlemeniz ve ürününüzün pazarda nasıl rekabet edeceğini değerlendirmeniz de çok önemlidir.
- Belgeler ve düzenlemeler : İhracat işlemleri coğu zaman çeşitli belge ve düzenlemeler gerektirir. İhracat yapacağınız ülkenin ticaret ve gümrük kurallarını araştırarak hangi belgelere ihtiyaç duyacağını belirleyin.
- Lojistik Ve Taşımacılık : Ürünlerinizi hedef ve pazarınıza güvenli uygun maliyetle ulaştırmak için bir lojistik planı yapmalısınız.
- Pazarlama ve satış : Mikro ihracatta başarılı olmanın bir diğer önemli adımı hedef pazarınızda ürününüzü en etkili bir şekilde pazarlamaktır. İş ortakları, distribütörler veya aracı firmalar, acenteler ile ilişkilerinizi geliştirebilirsiniz. İnternet ve dijital pazarlama araçlarını kullanarak uluslararası müşterilerinize ulaşabilirsiniz.
- Finans ve ödeme : Uluslararası ticarette finansal konular önemlidir. Müşterilerinizle anlaşmalar yaparken ödeme yöntemlerini belirleyin ve ihracatınızın finasmanını sağlamak için uygun kaynakları araştırın. İhracat sigortası hakkında bilgi edinmek ve riskleri azaltmak için gerekli önlemleri almak da önemlidir.
Mikro ihracat yapmanın bazı avantajları bulunmaktadır:
- Özel aracılık ve depozito ücretlerinin ödenmesi gerekmez.
- Çıkış depo ücretinin ödenmesine gerek olmaz.
- Vekaletname gerekmediğinden noter ücreti alınmaz.
- En aza indirilmiş evrak işleri sayesinde, zamandan tasarruf etmiş olursunuz.
- İhracat ürünlerinin nihai alıcıya teslimatı, oldukça hızlı gerçekleşir.
- KDV iadesi mümkündür.
- Beyanname arşivi gerekli değildir.
- Mikro ihracat için şahıs şirketi kurmak yeterlidir. Diğer şirket türleride mikro ihracat yapılabilir.
- İhracatçılar Birliği kaydına gerek yoktur, bu da onay beklemeden ürünlerin hızlıca gönderilmesi demektir.
- Firmaların hafta sonları gönderim yapabilme şansı vardır.
- Dosya ve kağıt masrafı en az seviyedir.
- İşlemler elektronik ortamda gerçekleştiği için sadece maliyet değil nakit anlamında da tasarruf sağlanmış olur.
- Ardiye ve gümrük müşavirliği hizmet bedeli kapsamında ücret ödemeye gerek kalmaz.
Unutmayın mikro ihracat süreci karmaşık olabilir ve belirli ürünler ve hedef pazarlar için değişiklik gösterebilir. Bu nedenle yerel ticaret kuruluşlarından destek ve danışmanlık hizmetleri almanız çok faydalıdır. VOT ekibimiz size bu destekleri vermek için her zaman yanınızda ve çözüm ortağınız olarak hizmet vermektedir. Her türlü detaylı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Saygılarımızla, VOT Ekibi